De Bunker Luistert

De Bunker Luistert neemt je mee terug in de tijd en je duikt in een wereld vol geluiden

De Bunker Luistert is een project dat tot stand is gekomen doordat wij ons als Stichting hebben aangesloten bij
Brabant Remembers. En in samenwerking met het V-fonds en het Prins Bernhardcultuurfonds is De Bunker Luistert een unieke beleving geworden.

 

In het kader van 75 bevrijding wilden wij graag verbinden, letterlijk en figuurlijk: het verleden met het heden, de buitenwereld met het geheimzinnige interieur in de oude boerderij en de buitenstaanders met de insiders. Dit willen wij op een unieke en speelse manier doen door gebruik te maken van wat er al is.

De Bunker is een bijzonder monument in een groene omgeving. Het pand vertelt het verhaal van een Duitse invasie en bijhorende geheimzinnige onderneming.  Als bezoeker wordt je meegenomen in de verhalen van de bunker en life changing stories die door Brabant Remembers verzamelt zijn.

Tijdens de tweede wereldoorlog was informatie schaars en als er eens sporadisch wat binnendruppelde, was het erg lastig na te gaan of dit wel klopte. Zowel burgers als militaire groeperingen gingen af op de informatie die ze via radio’s en veldtelefoons binnenkregen – maar ook was er vaak genoeg 'fake news'. De manier waarop er werd gecommuniceerd, vertelt het verhaal van de oorlog vanuit een uniek perspectief. Er waren radio’s die men aansloot op naaimachines of fietsen om ze te laten werken en de verzetskrant werd op de vreemdste manieren verspreid. Alles draaide om het verkrijgen of verhullen van informatie. Pas toen de oorlog was afgelopen, kwam men er massaal achter wat voor ramp zich wereldwijd had voltrokken.

Herenboerderij De Bunker

De Bunker is een gebouw in Valkenswaard dat gecamoufleerd is als grote boerderij, maar vanbinnen bestaat uit dikke, betonnen muren. Het werd gebouwd door Duitse bezetters. Vanuit hier kon men allerlei radioverkeer van de geallieerden afluisteren. Valkenswaard was uitverkoren vanwege de radiografisch gunstige ligging. Dit was van levensbelang voor iedere partij die deelnam aan de oorlog: zo wist Forschungsstelle Langeveld een telefoongesprek tussen Churchill en Roosevelt aan de vooravond van D-day op te vangen en dit speelde een belangrijke rol in het verloop van de oorlog.

De Bunker wil een brug slaan tussen de historische manier en huidige manier van communiceren, van 1945 tot 2019. Waar ze toentertijd vaak een enorm tekort aan informatie hadden en zo niet goed de waarheid wisten te achterhalen, hebben we nu vaak met het tegenovergestelde van doen: er is zoveel informatie dat de waarheid aan marginalisatie onderhevig is. De jonge generatie heeft er momenteel een dagtaak aan met elkaar te communiceren via social media. Youtube, Facebook, Instagram en fora zijn voor velen belangrijke bronnen van informatie. In de Bunker kunnen zij (en daarmee hun ouders) spelenderwijs in aanraking kunnen komen met verhalen en communicatiestrategieën uit de oorlog die vandaag de dag ook relevant zijn.